פונקציה מעריכית מורכבת \(e^{f{(x)}}\) - חלק א' - למורה

סרטוט הגרף של הפונקציה \(e^{f{(x)}}\), כאשר נתון גרף הפונקציה \(f{(x)}\).

בעיית מטרה ושלוש מדרגות. בכל אחת מהבעיות יש יישומונים.

• הפונקציה \(e^{x}\).
  • תכונות של פונקציה כמו: נקודות חיתוך עם הצירים, נקודות קיצון וסוגן, תחומי עליה וירידה, תחומי חיוביות ושליליות, נקודות פיתול, אסימפטוטות מאונכות לצירים, התנהגות פונקציה בקצה תחום הגדרה.

• אפיון קשרים בין תכונות גרף של פונקציה \(f{(x)}\) לבין תכונות הגרף של הפונקציה \(e^{f{(x)}}\). החקר מתבצע לפי גרף וללא ביטוי של הפונקציה \(f{(x)}\).
  • בדיקת הקשרים בהסתמך על תכונות הפונקציה: \(e^x\) וללא נגזרת.

בעיית מטרה ובה שתי פונקציות מורכבות.

גרפים של שתי פונקציות \(f{(x)}\). על התלמיד לסרטט גרף של הפונקציה \(e^{f{(x)}}\). בגרף אחד הדגש הוא על אסימפטוטה אופקית, אסימפטוטה אנכית ונקודת אי הגדרה. בגרף שני הדגש הוא על נקודת פיתול ואסימפטוטה אופקית.

גרפים של שתי פונקציות \(f{(x)}\). על התלמיד לסרטט גרפים של הפונקציה \(e^{f{(x)}}\) עבור כל אחד מהם. הדגש הוא על נקודות קיצון ואסימפטוטה אופקית.

נתונים שלושה גרפים של פונקציות \(f{(x)}\). על התלמיד להתאים לכל גרף את הגרף של \(e^{f{(x)}}\) מבין שישה גרפים נתונים.

בעבודת הכיתה תלמידים יעבדו בזוגות. יתחילו בבעיית המטרה. תוך כדי העבודה בכיתה, בהתאם להתקדמות התלמידים, ובהתאם לקשיים שיתקלו במהלך עבודתם, יעברו למדרגות השונות. תלמיד יכול להיעזר במורה לצורך התאמת המדרגה – משימה לפתרון, או לבחור בעצמו.

בכל בעיה ובכל שלב, השימוש ביישומונים הוא לצורך בדיקה, לאחר שתלמיד חשב על השאלה והגיע למסקנות הנידרשות. אם תלמיד טעה, או לא ידע, שימוש ביישומונים יכול לעזור לו. בכל מקרה חשוב שתלמיד יידע לנמק את תשובותיו לאחר שנעזר ביישומון.

1. לכל אחת מהפונקציות \(f_n{(x)}\) שהגרף שלהן נתון בטבלה, סרטטו באותה מערכת צירים סקיצה של הגרף של \(e^{f_n{(x)}}\).
    נמקו תשובותיכם.
    תוכלו לסרטט ולבדוק תשובותיכם ביישומון המצורף.
  2. אילו קשרים ניתן למצוא בין תכונות הפונקציה \(f_n{(x)}\) לבין תכונות הפונקציה \(e^{f_n{(x)}}\)?

\(f_1{(x)}\)

\(f_2{(x)}\)

נקודת קיצון: \((0,-0.25)\)
אסימפטוטות: \(x=2\) , \(x=-2\) , \(y=1\)

נקודת קיצון: \((1.5,1.69)\)
נקודת פיתול: \((0,0)\)

• במידת הצורך, פתרו את הבעיות במדרגה 1.
  • יש לבחור את הפונקציה המתאימה ביישומון.
  • יש לסמן אסימפטוטות (במידה וישנן) על ידי גרירת הנקודה הכחולה שעל הקווים האנכיים/אופקיים (במחסן הנקודות), אל המיקום המתאים.
  • יש להיעזר בעיפרון שבתפריט העליון, ולסרטט את גרף הפונקציה החדשה.
  • ניתן להזיז את הפרבולה הזזה אופקית ואנכית בעזרת גרירת הנקודה הכתומה.
  • ניתן למתוח את הפרבולה ואף להפוך אותה בעזרת גרירת הנקודה הכחולה.

לכל אחת מהפונקציות \(f_n{(x)}\) שהגרף שלהן נתון, סרטטו באותה מערכת צירים סקיצה של הגרף של \(e^{f_n{(x)}}\).

\(f_3{(x)}\)

\(f_4{(x)}\)

תוכלו לסרטט ולבדוק תשובותיכם ביישומון המצורף.

\(f_5{(x)}\)

\(f_6{(x)}\)

נקודות קיצון: \((0.5, -0.6)\) , \((-1.2, 2.1)\)

נקודות קיצון: \((1, 0.7)\) , \((-1, -0.7)\)

אסימפטוטה אופקית : \(y=0\)

בשורה העליונה נתונים הגרפים של \(f(x)\) , \(h(x)\) , \(t(x)\).

מצאו אילו מבין הגרפים 1-6 הנתונים בהמשך מתאימים ל:

א. \(e^{f{(x)}}\)       ב. \(e^{h{(x)}}\)       ג. \(e^{t{(x)}}\).

תוכלו להיעזר ביישומונים המצורפים.

גרפים של פונקציות מעריכיות:

פרבולה דינאמית

• ניתן להזיז את הפרבולה הזזה אופקית ואנכית בעזרת גרירת הנקודה הכתומה.
  • ניתן למתוח את הפרבולה ואף להפוך אותה בעזרת גרירת הנקודה הכחולה.

היפרבולה דינאמית

• שינוי הערכים של \(a\) ו- \(b\) בסרגלי הגרירה, משנה את ההיפרבולה.