פונקציה לוגריתמית מורכבת \(ln(f{(x)})\) - חלק א' - למורה

סרטוט הגרף של הפונקציה \(ln(f{(x)})\), כאשר נתון גרף הפונקציה \(f{(x)}\). משימת סיכום המדגישה את תכונות הפונקציה הלוגריתמית. המשימה מתאימה גם כמשימת סיכום לפני בחינת הבגרות.

בעיית מטרה, שלוש בעיות מדרגה ובעיית אתגר. לכל אחת מהבעיות מותאמים יישומונים.

• הכרת תכונות הפונקציה \(ln(f{(x)})\).

תכונות של פונקציה כמו:

• נקודות חיתוך עם הצירים
  • נקודות קיצון וסוגן
  • תחומי עליה וירידה
  • תחומי חיוביות ושליליות
  • אסימפטוטות מקבילות לצירים
  • התנהגות פונקציה בקצה תחום הגדרה

• אפיון קשרים בין גרף של פונקציה \(f{(x)}\) לבין הגרף של הפונקציה \(ln(f{(x)})\).
  • בדיקת הקשרים בלי הכרח להיעזר בנגזרת, כאשר הביטוי של הפונקציה \(f{(x)}\) לא נתון.

נתונה פונקציה בעלת שתי נקודות קיצון, שתי נקודות חיתוך עם ציר ה-\(x\) ושלוש אסימפטוטות, שתיים אנכיות ואחת אופקית.

משימת אתגר:

חקר דומה לזה של משימת המטרה על פונקציה חיובית בעלת אסימפטוטה אופקית ונקודת קיצון ועל הזזה שלה ביחס לציר \(y\).

נתונים גרפים של שתי פונקציות לאחת יש 3 נקודות קיצון ולשניה יש אסימפטוטה אנכית, אסימפטוטה אופקית ונקודת קיצון אחת. על התלמיד לסרטט את הגרפים של \(ln(f{(x)})\).

נתונים שלושה גרפים \(g{(x)}\) של פונקציות פשוטות (שתי פרבולות והזזה של \(\Large\frac{1}{x}\)). על התלמיד לסרטט את הגרפים של \(ln(g{(x)})\).

נתונים שלושה גרפים \(f{(x)}\) , \(h{(x)}\) , \(t{(x)}\) וארבעה גרפים ביניהם צריך לבחור את המתאימים לפונקציות: \(ln(f{(x)})\) , \(ln(h{(x)})\) , \(ln(t{(x)})\).

התלמידים יעבדו בזוגות, תוך כדי העבודה בכיתה המורה ינחה את התלמידים להשתמש בבעיות המדרגה, בהתאם להתקדמותם, בהתאם לקשיים בהם ייתקלו במהלך עבודתם, ו/או בהתאם לבקשת התלמידים.

בכל בעיה ובכל שלב השימוש ביישומונים הוא לצורך בדיקה, לאחר שתלמיד חשב על השאלה, והגיע למסקנות הנדרשות. רצוי שתלמיד יסרטט את הגרפים המבוקשים במחברתו. חשוב שתלמיד יידע לנמק את תשובותיו לאחר שנעזר ביישומון.

הערה:

אין צורך להיעזר בנגזרות, אלא להיעזר בתכונה הבאה: כיוון שהפונקציה \(ln(x)\) היא פונקציה עולה, הרי שבתחום בו \(f(x)\) עולה ו-\(ln(f{(x)})\) מוגדרת, גם \(ln(f{(x)})\) עולה. בתחום בו \(f(x)\) יורדת ו-\(ln(f{(x)})\)  מוגדרת, גם \(ln(f{(x)})\) יורדת.

1. לפונקציה \(f{(x)}\) שהגרף שלה נתון, סרטטו באותה מערכת צירים סקיצה של הגרף של \(ln(f{(x)})\).
    נמקו תשובותיכם.
  2. אילו קשרים ניתן למצוא בין תכונות הפונקציה \(f{(x)}\) לבין תכונות הפונקציה \(ln(f{(x)})\)? נמקו תשובתכם.

תוכלו לסרטט ולבדוק תשובותיכם בעזרת היישומון המצורף.

\(f{(x)}\)

נקודות חיתוך עם הצירים: \((4.6 ,0)\) , \((-0.6 ,0)\)

נקודות קיצון: \((0.8 ,8.2)\) , \((-3.4 ,1.8)\)

אסימפטוטות: \(x=2\) , \(x=0\) , \(y=1.5\)

• במידת הצורך פתרו את הבעיות במדרגה 1.
  • יש לבחור את הפונקציה המתאימה ביישומון.
  • יש לסמן אסימפטוטות (במידה וישנן) על ידי גרירת הנקודה האדומה שעל הקווים האנכיים/אופקיים (במחסן הנקודות), אל המיקום המתאים.
  • יש להיעזר בעיפרון שבתפריט העליון, ולסרטט את גרף הפונקציה החדשה.

לכל אחת מהפונקציות \(f_n{(x)}\) שהגרף שלהן נתון, סרטטו באותה מערכת צירים סקיצה של הגרף של \(ln({f_n{(x)}})\).

\(f_1{(x)}\)

\(f_2{(x)}\)

נקודות חיתוך עם הצירים: \((2 ,0)\) , \((0 ,0)\) , \((-2,0)\)

נקודות קיצון: \((1.4 ,1)\) , \((0,0)\) , \((-1.4 ,1)\)

נקודת חיתוך עם הצירים: \((0 ,1.25)\)

נקודת קיצון: \((-2 ,1)\)

אסימפטוטות: \(x=-4\) , \(y=2\)

תוכלו לסרטט ולבדוק תשובותיכם ביישומון המצורף.

לכל אחת מהפונקציות \(g_n{(x)}\) שהגרף שלהן נתון, סרטטו באותה מערכת צירים סקיצה של הגרף של \(ln(g_n{(x)})\).

\(g_1{(x)}\)

\(g_2{(x)}\)

\(g_3{(x)}\)

נקודות חיתוך עם הצירים: \((2 ,0)\) , \((0.5 ,0)\) , \((0,1)\)

נקודת קיצון: \((1.3,-0.6)\)

נקודות חיתוך עם הצירים: \((0 ,-1.5)\) , \((-0.5 ,0)\) , \((-3,0)\)

נקודת קיצון: \((-1.8,1.6)\)

נקודות חיתוך עם הצירים: \((0.5 ,0)\) , \((0,1)\)

אסימפטוטות: \(x=1\) , \(y=2\)

נתונים הגרפים של \(f(x)\) , \(h(x)\) , \(t(x)\).

מצאו אילו גרפים מבין הגרפים 1-4 הנתונים בהמשך מתאימים ל:

א. \(ln({f{(x)}})\)       ב. \(ln({h{(x)}})\)       ג. \(ln({t{(x)}})\).

תוכלו להיעזר ב: טבלאות ערכים, תכונות הפונקציה \(ln(x)\) נגזרת כללית של \(ln(f(x))\).

גרפים של פונקציות לוגריתמיות:

פרבולה/היפרבולה דינאמית

כדי להציג פרבולה, בחרו את \(h(x)\):

• ניתן להזיז את הפרבולה הזזה אופקית ואנכית בעזרת גרירת הנקודה האדומה.
  • ניתן למתוח את הפרבולה ואף להפוך אותה בעזרת גרירת הנקודה הכחולה, על מנת להחליף בין \(h(x)\) ו-\(f(x)\)

כדי להציג היפרבולה, בחרו את \(t(x)\):

• ניתן להזיז את ההיפרבולה הזזה אופקית ואנכית בעזרת גרירת הנקודה האדומה.